zondag 2 januari 2011

Gebak

De misselijkheid die toch altijd bij kerst, oud en nieuw en vooral de dagen daartussen hoort is net langzaam weggetrokken. Ik kan eindelijk weer aan eten denken zonder te moeten gaan liggen. Dus je zou denken dat het evenklaar is met al dat gedoe. Even niets, even crackers en thee. Echter, in deze periode is het beste tijdverdrijf naast eten naar mijn mening Holland Doc; het verzamelvat van heerlijke documentaires.

Hoog op mijn lijstje van nog te bekijken films stond nog steeds Kings of Pastry, van D.A.Pennebaker, die ook geweldige films als Primary en The War Room maakte. (Als je die nog niet gezeien hebt: huur ze, koop ze, download ze!) In Kings of Pastry volgt hij een aantal patisserie chefs die zich voorbereiden aan de belangrijkste wedstrijd in Frankrijk voor hun specialisme, de Meilleurs Ouvriers de France (MOF).

Het is een heerlijke film, fijn gemonteerd, waarin de passie en de liefde voor het vak in al zijn vormen getoond wordt. De documentairemakers hadden het verschrikkelijke geluk bij een ongeluk, om het zo te zeggen, dat zich een dramatische gebeurtenis voordoet, die het verhaal alleen maar nog ontroerender maakt. Ik verklap alleen dat het met geblazen suiker, handwerk en tijdsdruk te maken heeft.

Voor een ieder die het weer aan kan eten te zien: kijk de film! Voor de rest, wacht nog een paar weken. Maar gaat dat zien!

Spoileralert!

Geen opmerkingen: