woensdag 2 december 2009

Doclab

Een van de onderdelen van het IDFA is DocLab, het nieuwe media programma, dat dit jaar in het teken stond van Live Stories. Tijdens het festival werden in de bioscoopzaal 'nieuwe films' vertoond, die ter plekke ontstonden. Hoe dat kan?
Je neemt een handvol filmmakers, een internetaansluiting en een beamer. Die filmmakers hebben allerlei geweldige filmprojecten bedacht, die gewoon via het net te zien zijn. Ter plaatse laat je ze op die sites willekeurige verhalen aan klikken, waardoor een film ontstaat die er eerder niet was.
Werkt het? Als je, zoals ik, houdt van het feit dat overal verhalen inzitten, dan wel ja. Dan zijn de filmpjes van bijvoorbeeld camerawar.tv om te smullen. In dit geval zeker, omdat er een item bijzit waar ikzelf een jaar geleden in NY getuige van was. Op de site kan je de films in chronologische volgorde of op thema kijken. Uiteindelijk is het een kwestie van intuïtief doorklikken.
Zo ook bij 6 biljon others, een documentaire project dat geïnitieerd is door Yann Arthus Bertrand, die van die prachtige luchtfoto's. Een jaloersmakend filmproject, waarbij verschillende teams van 2 mensen de wereld over reisden om vijfduizend mensen te interviewen, die zo de wereldbevolking representeren. Van geheel andere aard, maar ook mooi is The Ninth Floor, een wat meer kunstzinnig project waarbij stilstaande beelden (foto's) van verslaafden begeleid worden door hun eigen uitspraken over hun leven.
Toch waren er ook mensen in de zaal die lichtelijk teleurgesteld naar buiten kwamen omdat ze geen hele film gezien hadden, maar ook naar pratend mensen achter een katheder moesten kijken. Die hebben duidelijk het programmaboekje niet heel goed gelezen. Want daarin stond toch duidelijk het concept beschreven.

De bioscoopzaal ervaring heeft mij juist vooral geprikkeld om het net weer eens op te gaan. De gehele website van DocLab maakt dat ik toch zin krijg in de feestdagen: terwijl iedereen gezellig samenklont met familie en vrienden ga ik filmpjes kijken. Waneer iedereen dan op 4 januari uitgedijd en wel op kantoor alleen maar kan praten over het konijn of het vuurwerk, heb ik tenminste mooie verhalen te vertellen.

Geen opmerkingen: