maandag 10 augustus 2009

Karma

Sommige mensen geloven dat je na je dood terug komt in een andere gedaante. En dat die gedaante afhankelijk is van de manier waarop je je in je huidige leven hebt gedragen. Hoe beter je je gedraagt, hoe mooier je volgende leven zal zijn.
Ik vraag me af hoe wij hier met zijn allen in de westerse wereld nog vooruit kunnen gaan. Hoeveel meer welvaart en geluk kan je hebben?
Maar daar zit het hem misschien net in. In dat geluk. Het uiteindelijke nirvana is natuurlijk een staat van ultiem geluk, waarin je eindelijk beseft dat je juist niets nodig hebt om gelukkig te zijn.

Stel je nou voor dat je je niet zo netjes gedraagt in je leven. Wat dan? Dan wordt je volgende gedaante volgens deze theorie dus een die ondergeschikt is aan de huidige. Dan zou iemand als Hitler bijvoorbeeld terugkomen als kakkerlak of eendagsvlieg, want dat zijn naar ons idee mindere gedaantes. Toch?

Maar. Als je een kakkerlak bent heb je helemaal niet door dat je zogenaamd een mindere gedaante bent. Je bent gewoon kakkerlak, en je rommelt een beetje rond in je kakkerlakkenbestaan. Dus, dat zou niet zo'n straf zijn.

ik ben tot de conclusie gekomen dat het pas een straf zou zijn als je je bewust bent van het feit dat je bijvoorbeeld niet gelukkig bent. Misschien wordt je wel een relatief intelligent persoon, die zich op een bepaald moment realiseert dat het echte geluk niet voor hem of haar is weggelegd. Ga even na of je dat soort mensen in je omgeving kent. Zit er een tussen met een vreemde interesse voor de Tweede Wereldoorlog en daaraan gerelateerde onderwerpen?

Geen opmerkingen: