woensdag 7 april 2010

Mustafa

Hij heeft in Nederland gewoond, en al duurt het soms even voordat hij op een woord komt, hij spreekt het nog vloeiend. Hij begon als schoonmaker bij Krasnapolsky, waar hij zich gedurende een aantal jaren omhoog werkte via de keuken tot portier. In die tijd woonde hij in een van de dienstwoningen in het steegje achter het hotel, boven de likeurstokerij Wijnand Fokking. In de tussentijd handelde hij in oude auto's die hij kocht, opknapte en doorverkocht. Daarnaast importeerde hij antiek.

Met zijn eerste vrouw kreeg hij een dochter. Toen zij zes was stierf zijn vrouw. Zijn dochtertje bracht hij naar Marokko, waar zijn moeder zich over haar ontfermde. Zelf ging hij terug, eerst naar België waar hij met zijn gezin woonde en later dus naar Amsterdam. In Amsterdam kreeg hij een relatie met een Joodse vrouw, waar hij zeven jaar mee samen woonde. Toen zij er uiteindelijk met een groot deel van de inboedel vandoor ging, besloot hij tijdelijk terug te gaan naar Marokko. Een aardig meisje uit Assilah werd zijn tweede echtgenote, na zeven jaar huwelijk baarde zij zijn tweede dochter. Zijn oudste studeerde inmiddels in Brussel, waar ze nu nog steeds woont met haar Franse man en hun zoontje. Met zijn tweede vrouw verhuisde hij naar Spanje. Een paar maanden geleden vertelde ze hem dat ze van hem wilde scheiden. Hun dochter is elf.
Nu woont hij weer in Assilah, waar hij - natuurlijk - verschillende handeltjes drijft; van internetcafé tot makelaarsbureau. Overdag praat hij met iedereen die langs loopt. De meisjes die de kassa bedienen zien er prachtig uit. Hij laat hen opstaan en ronddraaien om te tonen hoe mooi ze zijn. Zijn neven komen langs in een grote witte mercedes uit de 200 serie, en drinken thee met hem. Hij is omgeven door jongeren, en fietst zelf nog in hoog tempo op een mountainbike door de medina.
Hij woont alleen in de ville nouvelle. In zijn huis heeft hij één kamer volgebouwd met televisies. Daar kijkt hij 's nachts naar dvd's met foto's van zijn dochters.

Geen opmerkingen: