maandag 26 april 2010

Fifteen minutes

Het concept is redelijk simpel: reserveer ergens in den lande een vakantiehuisje, nodig vrienden en vrienden van vrienden uit en neem een beamer mee. Wat je dan krijgt: drie dagen vol inspiratie!
Een paar jaar geleden bedacht vriendin S. dit concept. NIets nieuws natuurlijk, een weekendje weg met leuke mensen. Alleen wilde S. er wat meer invulling aan geven. Nadat iedereen was afgestudeerd en langzaam in zijn of haar eerste of tweede baan was gerold, realiseerde zij zich dat ze steeds minder wist wat haar vrienden bezig hield. Ze wist dat ze arts waren, of op een bank werkten, festivals organiseerden of les gaven. Maar wat deden ze nou precies? Zo vatte ze het idee om iedereen de mogelijkheid te geven om zijn of haar werk, of een aspect daarvan uit te leggen. Hoe constateer je dat iemand buikloop heeft? Hoe bereid je je voor in een juridische zaak, wat voor geschiedenis les geef je nou eigenlijk?
Door drukte, werk en het leven zelf kwam het er nooit van om dit idee in werkelijkheid om te zetten.

Tot een andere vriendin, A, die erbij was toen vriendin S. haar idee aan ons voorlegde, besloot woorden in daden om te zetten. Ze gaf er haar eigen spreekwoordelijke draai aan en nodigde vrienden uit om in een kwartier iets te vertellen, het kon over werk zijn, over hun kat, over waarom ze zo graag thuis naar de wc gingen of over hun grote inspiratiebronnen. Alles mocht. En zo ontstond Fifteen minutes of Fame.

Helaas was ik er zelf door omstandigheden niet bij de eerste keer, maar afgelopen weekend kreeg ik een herkansing. Een weekend lang werden we gevoerd met nieuwe inzichten, levenswijsheden en verhalen. Terwijl buten de zon scheen, zaten wij met twaalf mensen in een verduisterde woonkamer te praten over beslissingen nemen, leren managen, het proces van het schilderen, zelfreflectie in conflicten en ga zo maar door. Tussen de presentaties door aten we en dronken we, overdag buiten in de zon en tot in de diepe uurtjes in dezelfde woonkamer. We beoefenden tai-chi en we leerden masseren.

Ik zou wel ieder weekend met andere mensen een Fifteen minutes of Fame willen hebben. Voed mij met je ideeën, gedachten en inspiratie! Aangezien dat wellicht niet haalbaar is ben ik ok bereid om op andere manieren er naar te luisteren. Mail me, bel me, kom langs. Laten we onze kennis niet voor ons houden.
Zoals een van de aanwezigen zei: iedereen heeft betekenis in deze wereld, en iedereen kan bijdragen.
Komt u maar


(Voor de volledigheid: tijdens het weekend is collectief besloten dat de naam, die blijkbaar verwarrend scheen te zijn voor sommigen, te vervangen door Matchbox, a spark of inspiration)

Geen opmerkingen: