maandag 14 februari 2011

Jacob tv

Jacob ter Veldhuis is een Nederlandse componist die niet alleen prachtige moderne muziek maakt, maar die daarnaast voor zijn projecten ook gebruik maakt van projecties, geluidsfragmenten en andere visuals. Zijn nieuwste project heet The News, waarbij hij actuele nieuwsfragmenten gebruikt en verknipt voor een unieke muziekervaring. Ik hoorde over hem door Grab it, een stuk voor electirsche gitaar dat hij op uitspraken van ter dood veroordeelden componeerde.
Het is niet de meest rustige muziek, niet via de computer, en al helemaal niet als deze beelden je via een grote projectie in een concertzaal tegemoet komen.

Ik hou wel van dit soort combinaties, waarbij muziek, beeld en vooral de combinatie daarvan voor een ervaring zorgen, en zich daarmee onderscheiden van alle gewone concerten waarbij je met je ogen gesloten achterover in je stoel kan hangen.

Eigenlijk ben ik van mening dat je wel wat van je publiek mag verwachten. Waarom zou een avond vermaakt alleen maar rustig en gemakkelijk moeten zijn? Het mooie van dit soort avonden, waarbij je waarschijnlijk dodelijk vermoeid buiten komt, is dat je het nooit zult vergeten. Misschien is het dus toch maar goed dat niet ieder concert zo intensief is, want dan versmelten al die prachtige ervaringen wederom tot één grote brij. Laten we de uitzonderingen koesteren, en eens in de zoveel tijd werken tijdens een avondje uit.


Geen opmerkingen: